
Bogata przeszłość Czerwonego Kapturka
14 listopada 2013, 18:40Zdaniem antropologa Jamiego Tehraniego z Durham University, Bajka o Czerwonym Kapturku może poszczycić się drzewem genealogicznym sięgającym wielu wieków. W piśmie PLOS One Tehrani przedstawił dowody, że opowieść o dziewczynce, babci i podstępnym wilku pochodzi z tego samego źródła co wciąż popularna w Europie i na Bliskim Wschodzie Bajka o wilku i siedmiu koźlątkach.
Bakteria pożera guzy
14 sierpnia 2014, 05:28Badacze z Johns Hopkins Kimmel Cancer Center donoszą, że zmodyfikowane bakterie Clostridium novyi (C. novyi-NT) skutecznie zwalczają guzy nowotworowe u szczurów, psów i ludzi. C. novyi to bakteria glebowa, która dobrze rozprzestrzenia się w środowisku ubogim w tlen

Istnieje korelacja między niedoborem witaminy D i metabolizmem glukozy
24 lutego 2015, 10:28Bez względu na to, ile ważą, ludzie z niskim poziomem witaminy D z większym prawdopodobieństwem mają cukrzycę.

AT&T aż rwało się do współpracy z NSA?
17 sierpnia 2015, 10:18Najnowsze dokumenty ujawnione przez Edwarda Snowdena wskazują, że AT&T miała znacznie bliższe związki z NSA niż się dotychczas wydawało. Współpraca z tym operatorem była kluczowa dla programu inwigilacji prowadzonego przez Agencję. W najnowszych dokumentach czytamy, że AT&T wykazywała "niezwykle dużą chęć do współpracy", współpracy, którą określano jako "partnerstwo"

Połączyli związki z alg i skorupiaków i uzyskali nowy opatrunek
25 stycznia 2016, 15:14W laboratorium Uniwersytetu w Bolton powstał materiał opatrunkowy z włókna kompozytowego. Alchit, bo o nim mowa, stanowi połączenie kwasu alginowego [składnika ścian komórkowych wielu glonów i trawy morskiej] oraz chitozanu z pancerzyków skorupiaków.

Chcą czytać zamknięte księgi
12 września 2016, 09:01Naukowcy z MIT pracują nad systemem, który umożliwia odczytanie tekstu z zamkniętych książek. Podczas ostatnich eksperymentów zadaniem systemu było czytanie z ułożonych na stosie kartek, na których wydrukowano po jednej literze. System prawidłowo odczytał litery z 9 górnych kartek

Prebiotyk z żurawiny
11 lipca 2017, 11:54Bifidobakterie, bakterie wchodzące w skład ludzkiego mikrobiomu, wykorzystują węglowodany z żurawiny jako prebiotyk. Eksperymenty zespołu z Uniwersytetu Massachusetts w Amherst potwierdziły, że bakterie metabolizują (fermentują) ksyloglukany.

Bogactwo rysunków naskalnych na niewielkiej indonezyjskiej wyspie
18 grudnia 2017, 12:05Na niewielkiej indonezyjskiej wyspie Kisar niespodziewanie znaleziono liczne przykłady sztuki naskalnej. Wyspa o powierzchni zaledwie 81 km2 położona jest na północ od Timoru Wschodniego i dotychczas nie cieszyła się zbytnim zainteresowaniem archeologów

Symbioza w nowym wydaniu
19 lipca 2018, 09:41Bakterie żyjące w wabiku (esca) elastycznej wici (illicium) żabnicokształtnych reprezentują 3., nieznany dotąd, typ symbiozy.

Bez bakterii nie będzie dobrej kawy...
4 lutego 2019, 12:45Przy obróbce kawy na mokro (ang. wet processing) ważną rolę odgrywają bakterie kwasu mlekowego. Wbrew obiegowej opinii, dłuższy czas fermentacji może oznaczać lepszy smak.